Be

Trained.

In house

Bizarre wendingen en ‘’AHA-momenten’’ tijdens trainingen voeden telkens weer mijn Go-for-it.En bij jou? Werkt jouw bedrijf aan een oplossing of aan het probleem?Leggen jullie alles bij tijdens ‘’een gesprek’’ of eerst onderzoeken wat er speelt?Ik kom dat vaak binnen organisaties tegen en grijp het vaak aan om groepen ermee te confronteren.Iemand presenteert een oplossing en opnieuw een oplossing als de vorige niet werkte, ja hoor, daar ligt de volgende oplossing alweer klaar. En hup, als iemand vertelt dat die en die oplossing bij de buren goed heeft gewerkt, dan kopiëren we die toch gewoon. Of je belt een consultant die bij andere organisaties SUPER oplossingen heeft bedacht. Een dik pak A4-tjes neerlegt met al ‘zijn’ bevindingen plus mega-factuur. ‘Game-over’.Oplossingen,oplossingen, oplossingen.Maar daarmee heb je nog niet het probleem benoemd.Als je dat niet kunt omvatten, hoe weet je dan of jouw oplossing gaat helpen? Als je niet weet wat er speelt, hoe kan je dan überhaupt een oplossing bedenken?Ik ben altijd gewapend met een klein notitieboekie met de pen in de kaft. Het ding heeft net als ik grote en kleine evenementen meegemaakt. Dichtbij huis en de andere kant van de wereld. Wereldkampioenschappen tot doktersbezoeken, verjaardagen tot airportlounges. Of, simpelweg voor tv moest er iets in het scherm verschijnen.De aanleiding om het altijd mee te nemen vormde deze periode bij een voormalig opdrachtgever van me.

Een tafel vol managers, sommigen kennen elkaar, de meesten nog niet, een mix van Limburgers en Noord-hollanders. Aan de kop de general van het filiaal, onderdeel van een Amerikaanse logistieke multinational die al jaren rondwaarden in de onderste regionen van de top-tien en naar succes hunkerde, maar een veel te kleine slagkracht heeft om een grote jongen binnen te hengelen. En toch is het ze deze keer gelukt. Dat belooft wat: al snel zullen de stellages uitpuilen met computers en andere hardware. Denken ze.
Want.

Al die mannen lullen maar wat in het rond. Over hoe het daar en daar is, hun leasewagens, golfbanen, vriendinnetjes, de laatste dingetjes van Ajax, en ja, de overtuiging dat dit project gaat slagen.

Hun voorspellingen over leasewagens en Ajax, ja toegegeven, daar hebben ze verstand van. Beneden op de werkvloer zorgen de eerste kleine ordertjes voor de grootste haarscheuren. Onder de noemer opstartproblemen pikken de meeste nieuwe klanten wel iets, maar deze nu uitgerekend niet…computers dienen nu eenmaal op tijd hun bestemming te vinden want binnen 24 uur is zoiets sterker aan bederf onderhevig dan een biologische aardbei van Nederlandse bodem.
Het duurt dan ook niet lang eer er een Amerikaanse afgevaardigde voorzien van de Duitse mentaliteit een kijkje komt nemen en de vergaderingen leidt. Hij kan het niet langer aanhoren.

‘We proberen het probleem op te lossen Harrie’, antwoord een van de managers als hij vraagt wat ze aan het doen zijn.
Harrie reageert: ‘Niet op deze manier. Je kijkt niet naar het probleem.’
Een andere man: ‘We zijn ons heel erg bewust van het probleem.’
Harrie: ‘Ok, mooi, wat is het probleem?’
De man kijkt zijn buurman aan, haalt even adem en zegt: ’Kijk Harrie, wij begrijpen allemaal heel goed wat het probleem is.’
Harrie krijgt opnieuw geen antwoord op zijn vraag. Hij krijgt te horen dat ‘we allemaal heel goed begrijpen wat het probleem is’. Hij bedoelt dat iedereen in de ruimte behalve Harrie het probleem begrijpt.

Harrie onderbreekt de man en vraagt voor de tweede keer, wat is het probleem.

Het is even stil. Vervolgens antwoordt dezelfde man, dit keer met een iets luidere stem, dat ‘drie warehouse-managers vervangen moeten worden’.

Hij geeft opnieuw geen antwoord op de vraag, hij geeft een oplossing.

Harrie vraagt voor de derde keer wat het probleem is.

Iemand anders zegt: ‘Luister. Het probleem is wat het altijd is geweest. We moeten mensen vervangen.’

Harrie vraagt voor de vierde keer, wat het probleem is.

Hij krijgt alweer geen antwoord op zijn vraag, maar gewenste resultaten. ‘38 truckloads, 120 containers, 47 mankracht.’

Dan maakt Harrie het geluid van een zoemer. Omdat hij nog steeds niet een antwoord op zijn vraag heeft gekregen.

Begrijp je wat er gebeurt?

Heb je alle zinnen hierboven nog eens gelezen? Als je dat doet, begrijp je wat er tijdens dit tafelgesprek speelt. Iets wat waarschijnlijk ook regelmatig bij jou aan de vergadertafel of tijdens een Zoom-gesprek gebeurt.

Harrie heeft verschillende reacties op zijn vraag gekregen. Maar na vier keer dezelfde vraag (‘Wat is het probleem’) niet gehoord wat het antwoord op dat probleem is. What’s the problem that makes the problem’’ op z’n plat Amerikaans.

Zijn tafelgenoten komen met een oplossing. Het probleem waarvoor die oplossing lijkt bedacht, nee, dat komt niet ter sprake.
Zijn er in jouw organisatie recent veranderingen doorgevoerd? Coach-sessies of bedrijfstrainingen. Een zoektocht naar de purpose en het DNA, of wie weet zijn er kernwaarden geïntroduceerd?

Prachtig. Fantastisch zelfs.

Maar is er, voordat dat traject of project geïntroduceerd werd, werkelijk ‘gezien’ wat er binnen jouw organisatie speelt. Is goed onderzocht wat het -onderliggende- probleem is? En nou en of, dat kan ook zomaar, misschien bestaat dat veronderstelde probleem wel helemaal niet?

Het denken in oplossingen is een groef waarin veel organisaties blijven haken, zonder dat ze het zelf in de gaten hebben. Je lost misschien iets op dat helemaal niet speelt. Laat staan dat je het ware probleem aanpakt en oplost.

Het gaat niet om oplossingen, maar om oplossen.

Wat komt er kijken bij het opzetten van bedrijfstraining? Waar te beginnen? Wat is het doel? Wat vormt de aanleiding?
Net als coaching zijn mijn trainingen holistisch. Maatwerk. Met een vooraf gedefinieerde vraag stem ik tijdens trainingen af op het collectief; Ik beweeg groepen of afdeling op verrassende wijze in de gewenste trainingsrichting met daaruit het hoogst haalbare resultaat. Ik train zodoende vanuit spontaniteit.
Uitwerkingen vinden qua samenstelling en samenwerking organisch plaats. Zo ook het zelf-oplossend vermogen van de gehele organisatie. Je bespeurt snel voldoening en dat blijft ook buiten de kantoormuren niet onopgemerkt…
Opstarten van bedrijfstrainingen regel je hier beneden:

J:STK:P

BEYOND COMMUNICATION
Scroll to Top